Przepis i sposób przygotowania na: Filety z piersi kurczaka duszone w pomidorach
Filet z kurczaka w sosie to bardzo aromatyczna potrawa, w której dominuje pomidorowo-ziołowy smak. Danie to przypomina te z kuchni włoskiej, w której dominuje oregano, bazylia czy tymianek. Podsmażone na oliwie, a następnie "zanurzone" w sosie pomidorowym mięso drobiowe nie traci swojej soczystości, za to przechodzi smakiem pomidorów i ziół. Dodatek czosnku i cebuli nadaje lekko ostrego, ale zarazem ostrego smaku współgrającego z delikatnym w smaku i konsystencji mięsa.
1. Piersi z kurczaka delikatnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na 2-3 kawałki, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 2 łyżki oleju ryżowego i szybko obsmażamy z obu stron filety. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
3. Krojone pomidory lekko miksujemy blenderem, aby bardziej je rozdrobnić, ale pozostawiając małe kawałki. Krok ten można pominąć, ale ja zmiksowałam dla lepszego smaku i konsystencji.
4. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i szklimy na niej drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula stanie się szklista dodajemy drobno posiekany czosnek, pomidory, zioła, sól, pieprz, łyżkę koncentratu pomidorowego i cukier. Całość mieszamy i dusimy około 10-15 minut na średnim ogniu.
5. Gdy pomidory lekko się rozgotują, a sos nabierze smaku i zacznie gęstnieć wkładamy piersi kurczaka. Dusimy razem kilka minut aż mięso nabierze aromatu i nie będzie już surowe, ale będzie nadal soczyste w środku.
6. Gotowe danie przybieramy listkami świeżego oregano.
Podajemy z bagietką, makaronem lub ryżem.
Smacznego!