Filety z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym

Filety z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z kurczaka

    3 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka zielona

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • ananas z puszki

    3-4 krążki
  • oliwa

    3-4 łyżki
  • pędy bambusa w plastrach

  • sól

  • ocet

    3 łyżki
  • imbir

  • cukier

    3 łyżki
  • przecier pomidorowy

    1-2 łyżki
  • keczup

    2-3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2-3 łyżki
  • sok ananasowy

    kilka łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety oczyszczamy- myjemy i każdy z nich dzielimy na 2- jeśli są grube nawet 3 cienkie płaty. Każdy z nich podsmażamy chwilkę na oliwie tak by się zarumieniły.
Paprykę kroimy w paseczki, cebulę w piórka- wrzucamy do brytfanki lub wysokiej patelni- zalewamy wodą ( około 1/2 l) wsypujemy cukier, wlewamy ocet- gotujemy.
Dodajemy przecier pomidorowy i keczup, pokrojone pędy bambusa i ananas- wlewamy syrop z ananasa.
Dusimy na małym ogniu. Zagęszczamy mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody- dodajemy resztę przypraw.
Do sosu wkładamy podpieczone filety i dusimy je kilka minut,
Wspaniały dodatek do ryżu lub kaszy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rybciia 02.10.2013 11:00
lubię takie jedzonko :-)
Ewelina38 02.10.2013 10:37
pycha, lubię takie fileciki z kaszą kuskus :)
agam26 19.07.2012 17:34
mniam
calliope 23.10.2011 19:42
przepyszne :)
magduś83 18.10.2011 16:39
Wygląda świetnie i ta różnorodność przypraw musi smakować świetnie:)
Poison1988 07.10.2011 19:27
super przepis :) i pysznie wygląda :)
kanu83 13.08.2011 12:31
extra
smakoszek 27.07.2011 14:54
super
AGNIESZKA144 06.07.2011 22:51
warte spróbowania
Justyna Jussstiii 26.06.2011 10:33
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat