Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filety z kurczaka
4 sztuki -
jajko
1 sztuka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
10 dag -
mąka pszenna
1 łyżka -
przyprawa do potraw Kucharek
1 łyżeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/3 łyżeczki -
olej do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki
Kroki postępowania

Filety z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze części.

Filety z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, aby nie były zbyt grube. Przed tłuczeniem daję na filet woreczek, aby woda się nie rozpryskiwała i mięso nie kleiło się do młotka.

Filety doprawiamy z obu stron pieprzem i przyprawą do dań np. Kucharek. Możemy odstawić na jakiś czas filety do lodówki, aby przeszły przyprawami.

Do talerza wbijamy jajko, mieszamy, aby żółtko połączyło się z białkiem. Obtaczamy w tym filety z obu stron.

Zaraz po jajku obtaczamy filety z obu stron w mieszance bułki tartej i mąki. Mieszamy w proporcji 2/3 bułki i 1/3 mąki.



Gdy filety już się usmażą odkładamy je na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem kuchennym, aby zebrał nadmiar tłuszczu.

Komentarze (10)