Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z kurczaka

    4 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    10 dag
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto

Filety z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze części.

Krok 2 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto

Filety z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, aby nie były zbyt grube. Przed tłuczeniem daję na filet woreczek, aby woda się nie rozpryskiwała i mięso nie kleiło się do młotka.

Krok 3 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto

Filety doprawiamy z obu stron pieprzem i przyprawą do dań np. Kucharek. Możemy odstawić na jakiś czas filety do lodówki, aby przeszły przyprawami.

Krok 4 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto

Do talerza wbijamy jajko, mieszamy, aby żółtko połączyło się z białkiem. Obtaczamy w tym filety z obu stron.

Krok 5 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto

Zaraz po jajku obtaczamy filety z obu stron w mieszance bułki tartej i mąki. Mieszamy w proporcji 2/3 bułki i 1/3 mąki.

Krok 6 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto
Na patelni rozgrzewamy olej.
Krok 7 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto
Smażymy filety na rozgrzanym oleju z obu stron. Na początku na dużym ogniu, potem można zmniejszyć.
Krok 8 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto

Gdy filety już się usmażą odkładamy je na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem kuchennym, aby zebrał nadmiar tłuszczu.

Krok 9 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto
Podajemy na gorąco. Propozycja np. z młodymi ziemniakami, sosem i mizerią z ogórków.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 21.06.2014 08:55
smaczny obiadek
Seba 08.06.2014 11:54
pyszne mięsko
Ela15 29.05.2014 09:44
bardzo lubię
pajbek 26.05.2014 20:47
Takie zawsze zjem :-)
MagdaXXX 26.05.2014 19:48
tradycyjnie najlepiej smakuje
idealme 26.05.2014 19:04
najlepsze tradycyjne, wolałabym zamiast kucharka jednak sól pieprz i czosnek :)
w mojej kuchni 26.05.2014 18:57
takie jedzonko to lubię..
marcia7 26.05.2014 18:55
dobra panierka
gibli 26.05.2014 18:05
fajnie wyglądają:)
asiczekz 26.05.2014 16:35
mmmniam, aż zgłodniałam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat