Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki

5.0
(35)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Filet z kurczaka w panierce to jeden z najchętniej przyrządzanych kotletów po schabowym. Często podawany jest w towarzystwie ziemniaczków i surówki, stanowiąc w ten sposób przepyszny, niedzielny obiad.

Składniki:

filety z kurczaka 4 sztuki
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 10 dag
mąka pszenna 1 łyżka
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki

Filet z kurczaka w panierce niejedno ma imię, ale w takiej formie najczęściej smażony jest w głębokim tłuszczu. Panierka do fileta z kurczaka może być przygotowana w różny sposób i z wykorzystaniem różnych składników. Często przygotowując filety z kurczaka, obtacza się je najpierw w mące, następnie rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej. W tym przepisie, pierwszy krok został połączony z krokiem trzecim, gdzie bułkę tartą łączy się razem z mąką i tym samym tworzy panierkę. 

Kroki postępowania

1

Filety z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze części.

Krok 1 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto
2

Filety z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, aby nie były zbyt grube. Przed tłuczeniem daję na filet woreczek, aby woda się nie rozpryskiwała i mięso nie kleiło się do młotka.

Krok 2 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto
3

Filety doprawiamy z obu stron pieprzem i przyprawą do dań np. Kucharek. Możemy odstawić na jakiś czas filety do lodówki, aby przeszły przyprawami.

Krok 3 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto
4

Do talerza wbijamy jajko, mieszamy, aby żółtko połączyło się z białkiem. Obtaczamy w tym filety z obu stron.

Krok 4 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto
5

Zaraz po jajku obtaczamy filety z obu stron w mieszance bułki tartej i mąki. Mieszamy w proporcji 2/3 bułki i 1/3 mąki.

Krok 5 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto
6
Na patelni rozgrzewamy olej.
Krok 6 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto
7
Smażymy filety na rozgrzanym oleju z obu stron. Na początku na dużym ogniu, potem można zmniejszyć.
Krok 7 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto
8

Gdy filety już się usmażą odkładamy je na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem kuchennym, aby zebrał nadmiar tłuszczu.

Krok 8 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto
9
Podajemy na gorąco. Propozycja np. z młodymi ziemniakami, sosem i mizerią z ogórków.
Krok 9 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto

Filet z kurczaka w panierce to idealna propozycja obiadu, która zawsze wszystkim smakuje. Z tego względu filet z kurczaka w panierce warto przygotować na rodzinny obiad, oczywiście uwzględniając inną wersję dla osoby nie jedzącej mięsa. Wtedy zapanierować możecie np. cukinię pokrojoną w talarki czy np. bakłażana. Więcej przepisów na daniami z filetami z kurczaka w panierce i bez, znajdziecie w serwisie Doradca Smaku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 21.06.2014 08:55
smaczny obiadek
Seba 08.06.2014 11:54
pyszne mięsko
Ela15 29.05.2014 09:44
bardzo lubię
pajbek 26.05.2014 20:47
Takie zawsze zjem :-)
MagdaXXX 26.05.2014 19:48
tradycyjnie najlepiej smakuje
idealme 26.05.2014 19:04
najlepsze tradycyjne, wolałabym zamiast kucharka jednak sól pieprz i czosnek :)
w mojej kuchni 26.05.2014 18:57
takie jedzonko to lubię..
marcia7 26.05.2014 18:55
dobra panierka
gibli 26.05.2014 18:05
fajnie wyglądają:)
asiczekz 26.05.2014 16:35
mmmniam, aż zgłodniałam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak