Filety z karpia w panierce z bułki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    1 łyżeczka
  • jajka

    2 szt
  • sok z cytryny

    4-5 łyżek
  • mąka pszenna

    5-6 łyżek
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szkl
  • masło

    10 dag
  • olej do smażenia

  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • karp

    1/2 filety
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Filety z karpia w panierce z bułki foto
Filety umyć, osuszyć, natrzeć solą czosnkową, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem. Przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Krok 2 - Filety z karpia w panierce z bułki foto
Następnie oprószyć mąką, zanurzać w roztrzepanych jajkach z dodatkiem szczypty soli i obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 3 - Filety z karpia w panierce z bułki foto
Podawać z ziemniakami i surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sroczka 04.06.2013 23:27
Zjadłabym taką rybkę na obiad.
Iwusia 04.06.2013 22:13
bardzo smaczna rybka
Rafał3 04.06.2013 21:45
wyśmienite danie - na pewno spróbuje
Boska_Agatka 04.06.2013 21:43
świetny przepis
Ewelina47 04.06.2013 21:41
za karpiem nie przepadam ale rybkę w takiej panierce lubię
Monika10 04.06.2013 21:37
uwielbiam ryby są bardzo zdrowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat