Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety z karpia na kaszy z warzywami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z karpia 1 kg
kasza jaglana 300 g
chińska mieszanka warzywna 1 opakowanie
kiełki stir fry 1 opakowanie
sól i pieprz szczypta
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
tymianek posiekany
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
masło 1 łyzka
cytryna 1 szt

Porada

Do tak przygotowanej potrawy możemy dodać jeszcze różyczki pod gotowanego brokuła. Zamiast kaszy jaglanej można użyć kaszy kuskus będzie równie smacznie przygotowany karp będzie smakował nawet tym którzy nie przepadają za tą rybą.(ze mną tak było)

Przepis i sposób przygotowania na: Filety z karpia na kaszy z warzywami

Przyprawy dobrze mieszamy ze sobą. Umyte i osuszone filety porządnie nacieramy przygotowaną mieszanką. Odstawiamy do lodówki. Mieszanke chińska przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Dodajemy kiełki i doprawiamy do smaku.
Do garnka wlewamy ok 0,5l wody dodajemy szczyptę soli, i pół cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kaszę jaglana. Gotujemy na średnim ogniu przez 18-20min mieszając co jakiś czas.
Kiedy kasza będzie już miękka i wchłonie całą wodę dodajemy masło dobrze mieszamy i odstawiamy.Do warzyw dodajemy ugotowaną kaszę i dobrze mieszamy.
Przyprawione filety dzielimy na pół i kładziemy skórą do dołu na rozgrzanej patelni. Smażymy na średnim ogniu 4min i odwracamy na drugą stronę. Po 5min na patelnie wlewamy 200ml wody.
W powstałym sosie smażymy filety przez 5min z każdej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 16.12.2015 11:27
super przepis :)
Łukasz15 15.12.2015 23:29
Pysznie podane
wwwiolka 15.12.2015 23:05
Bardzo fajny przepis.
Kasnaj 15.12.2015 21:57
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak