Filety z karpia na kaszy z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z karpia

    1 kg
  • kasza jaglana

    300 g
  • chińska mieszanka warzywna

    1 opakowanie
  • kiełki stir fry

    1 opakowanie
  • sól i pieprz

    szczypta
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

  • tymianek posiekany

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • masło

    1 łyzka
  • cytryna

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przyprawy dobrze mieszamy ze sobą. Umyte i osuszone filety porządnie nacieramy przygotowaną mieszanką. Odstawiamy do lodówki. Mieszanke chińska przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Dodajemy kiełki i doprawiamy do smaku.
Do garnka wlewamy ok 0,5l wody dodajemy szczyptę soli, i pół cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kaszę jaglana. Gotujemy na średnim ogniu przez 18-20min mieszając co jakiś czas.
Kiedy kasza będzie już miękka i wchłonie całą wodę dodajemy masło dobrze mieszamy i odstawiamy.Do warzyw dodajemy ugotowaną kaszę i dobrze mieszamy.
Przyprawione filety dzielimy na pół i kładziemy skórą do dołu na rozgrzanej patelni. Smażymy na średnim ogniu 4min i odwracamy na drugą stronę. Po 5min na patelnie wlewamy 200ml wody.
W powstałym sosie smażymy filety przez 5min z każdej strony.
Do tak przygotowanej potrawy możemy dodać jeszcze różyczki pod gotowanego brokuła. Zamiast kaszy jaglanej można użyć kaszy kuskus będzie równie smacznie przygotowany karp będzie smakował nawet tym którzy nie przepadają za tą rybą.(ze mną tak było)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka01 16.12.2015 11:27
super przepis :)
Łukasz15 15.12.2015 23:29
Pysznie podane
wwwiolka 15.12.2015 23:05
Bardzo fajny przepis.
Kasnaj 15.12.2015 21:57
wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat