Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety z indyka z brzoskwiniami i żurawiną w czerwonym winie.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z indyka 2 sztuki po 800 g
sól wg uznania
Pieprz czarny mielony Prymat wg uznania
ząbki czosnku 6 sztuk
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
brzoskwinie w puszce 5 połówek
masło 80 g
żurawina suszona 2 łyżki

Porada

Filety z indyka są doskonałym dodatkiem do obiadu, natomiast na zimno można jeść z chlebkiem :-)

Przepis i sposób przygotowania na: Filety z indyka z brzoskwiniami i żurawiną w czerwonym winie.

Kroki postępowania

1
Umyć filety z indyka pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi.
Krok 1 - Filety z indyka z brzoskwiniami i żurawiną w czerwonym winie. foto
2
Popieprzyć i posolić mięso.
Krok 2 - Filety z indyka z brzoskwiniami i żurawiną w czerwonym winie. foto
3
Obrać ząbki czosnku, ewentualnie przekroić na połowę jeśli są zbyt duże i poukładać na mięsie.
Krok 3 - Filety z indyka z brzoskwiniami i żurawiną w czerwonym winie. foto
4
Obficie obsypać mięso majerankiem.
Krok 4 - Filety z indyka z brzoskwiniami i żurawiną w czerwonym winie. foto
5
Wlać czerwone wino do formy.
Krok 5 - Filety z indyka z brzoskwiniami i żurawiną w czerwonym winie. foto
6
Brzoskwinie z puszki pokroić na ćwiartki i poukładać w formie.
Krok 6 - Filety z indyka z brzoskwiniami i żurawiną w czerwonym winie. foto
7
Masło położyć bezpośrednio na mięsie.
Krok 7 - Filety z indyka z brzoskwiniami i żurawiną w czerwonym winie. foto
8
Na końcu posypać suszoną żurawiną
Krok 8 - Filety z indyka z brzoskwiniami i żurawiną w czerwonym winie. foto
9
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C i piec przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia od czasu do czasu można mięso polewać winem, wtedy jest bardziej soczyste.
Krok 9 - Filety z indyka z brzoskwiniami i żurawiną w czerwonym winie. foto
10
Smacznego !
Krok 10 - Filety z indyka z brzoskwiniami i żurawiną w czerwonym winie. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 31.01.2015 16:24
Pyszne połączenie :)
gosia56 28.01.2015 18:21
pyszne mięsko;)
ilka01 26.01.2015 09:31
pychota :)
agnieszka214 26.01.2015 09:16
apetycznie wyszło
wwwiolka 25.01.2015 21:50
Bardzo fajny przepis.
fotoviderek 25.01.2015 20:46
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak