Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety z bryndzą i żurawiną z pistacjową korzenną kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bryndza 80 g
żurawina suszona 1 garść
szalotka 1 sztuka
pieprz do smaku
pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka
pistacje solone 3 garście
masło 30 g
mąka pszenna 2 czubate łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/3 łyżeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Filety z bryndzą i żurawiną z pistacjową korzenną kruszonką

Kroki postępowania

1
Bryndzę przełożyć do miseczki. Żurawinę posiekać, szalotkę pokroić w drobną kostkę. Szalotkę i żurawinę dodać do sera. Dodać też trochę pieprzu (użyłam kolorowego świeżo zmielonego). Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Filety z bryndzą i żurawiną z pistacjową korzenną kruszonką foto
2
W każdej piersi z kurczaka zrobić w środku nacięcie, żeby otrzymać kieszonki. Do mięsnych kieszonek nałożyć przygotowany farsz, brzegi rozcięcia spiąć wykałaczkami. Nadziane mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 2 - Filety z bryndzą i żurawiną z pistacjową korzenną kruszonką foto
3
Pistacje wyłuskać z łupinek, posiekać, przełożyć do miseczki (podałam ilość pistacji w łupinkach). Dodać do nich masło, mąkę i przyprawę korzenną. Zagnieść, rozkruszyć na kruszonkę.
Krok 3 - Filety z bryndzą i żurawiną z pistacjową korzenną kruszonką foto
4
Mięso posolić, rozłożyć na nim przygotowaną kruszonkę. Kruszonkę lekko docisnąć do mięsa. Piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut aż kruszonką lekko się zrumieni.
Krok 4 - Filety z bryndzą i żurawiną z pistacjową korzenną kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak