Filety kurczaka z boczkiem

Filety kurczaka z boczkiem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Niesamowicie szybkie i proste danie. A przy tym jakie smaczne! Pysznie smakuje z kluskami, makaronem lub ziemniakami. Takie danie kaszą i ryżem też nie pogardzi. Bierzcie, smakujcie. Delektujcie się soczystym mięsem w wyśmienitym sosie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • filety z kurczaka

    500 gramów
  • boczek wędzony

    150 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1 kawałek
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • estragon

    1 łyżka
  • liście laurowe Prymat

    4 sztuki
  • Ziele angielskie całe XXL

    3 sztuki
  • bulion drobiowy

    1 litr
  • masło 82%

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek kroimy w kostkę, cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Następnie dodajemy pokrojone filety, startą na dużych oczkach, marchew, seler, liście laurowe, ziele angielskie, chwilę smażymy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 5 min, dodajemy estragon i groszek (wraz z zalewą). Na rozgrzane masło wrzucamy mąkę, chwilę podsmażamy, dodajemy wywaru, rozrabiamy i dodajemy do całości, równomiernie rozprowadzając. Do smaku oprawiamy solą i pieprzem.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy filetów z udka kurczaka bez skóry oraz oleju rzepakowego suszony pomidor i bazylia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat