Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety kurczaka z boczkiem

5.0
(40)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Niesamowicie szybkie i proste danie. A przy tym jakie smaczne! Pysznie smakuje z kluskami, makaronem lub ziemniakami. Takie danie kaszą i ryżem też nie pogardzi. Bierzcie, smakujcie. Delektujcie się soczystym mięsem w wyśmienitym sosie.

Składniki:

Składniki:

filety z kurczaka 500 gramów
boczek wędzony 150 gramów
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
seler korzeniowy 1 kawałek
olej rzepakowy 4 łyżki
estragon 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 3 sztuki
bulion drobiowy 1 litr
masło 82% 1 łyżka
mąka 1 łyżka

Porada

W przepisie użyliśmy filetów z udka kurczaka bez skóry oraz oleju rzepakowego suszony pomidor i bazylia.

Przepis i sposób przygotowania na: Filety kurczaka z boczkiem

Boczek kroimy w kostkę, cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Następnie dodajemy pokrojone filety, startą na dużych oczkach, marchew, seler, liście laurowe, ziele angielskie, chwilę smażymy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 5 min, dodajemy estragon i groszek (wraz z zalewą). Na rozgrzane masło wrzucamy mąkę, chwilę podsmażamy, dodajemy wywaru, rozrabiamy i dodajemy do całości, równomiernie rozprowadzając. Do smaku oprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak