Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety drobiowe zapiekane w sosie pieczarkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

filet z kurczaka 1 podwójny
olej 2 łyżki
kostka rosołowa 1 cielęca

sos pieczarkowy

pieczarki 20 dag
śmietana 12% 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
przyprawa do potraw Kucharek
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
kostka rosołowa 1 grzybowa lub mięsna
cebula 1
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Filety drobiowe zapiekane w sosie pieczarkowym

1.Filet z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na płaty (kotlety). Kostkę cielęcą "utrzeć" z olejem na jednolitą masę i natrzeć nią kotlety. Następnie włożyć je do lodówki na pół godziny.
2.Sos pieczarkowy: Pieczarki pokroić na ósemki i smażyć na oleju. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i nadal smażyć. Po odparowaniu wody z pieczarek dolać około 1 szklanki wody, doprawić solą, pieprzem, kucharkiem i kostką mięsną, nadal gotować około 15 minut. Następnie mąkę około 2 łyżki wymieszać z 2 łyżkami śmietany i wodą (najlepiej w 0,5 l garnuszku), dolać do pieczarek, gotować około 5 minut, mieszając sos od czasu do czasu.
3.Kotlety usmażyć (bez dodatku tłuszczu) na patelni. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zalać sosem pieczarkowym. Zapiekać 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z ziemniakami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 22.08.2015 06:07
bardzo smaczne
Joannasz3190 21.08.2015 19:21
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak