FILET Z SANDACZA NA WARZYWACH CURRY

FILET Z SANDACZA NA WARZYWACH CURRY

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba

  • filet z sandacza

    500 gram
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki

Marynata do sandacza

  • sok z limetki

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • cebula czerwona

    1/2 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/2 łyżeczki

Warzywa

  • marchew

    150 gram
  • pietruszka

    50 gram
  • seler

    50 gram
  • por

    50 gram
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    3 łyżeczki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować marynatę do naczynia wlać olej i sok z limetki dodać pokrojoną w plastry cebulę i czosnek oraz biały pieprz,wymieszać.Do tak przygotowanej marynaty włożyć oczyszczone filetyz sandacza i odstawić na 25 minut.W tym czasie obrać marchew pietruszkę,seler i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,pora pokroić w pół plasterki.Na patelni rozgrzać olej dodać curry i chwilę podsmażyć.Teraz dodać rozdrobnione warzywa i wszystko razem smażyć mieszając przez 7 minut pod koniec doprawić solą i czarnym mielonym pieprzem do smaku.Filety z sandacza osączyć z marynaty osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć solą morską a następnie delikatnie panierować w mące strzepując jej nadmiar.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron przez 4 minuty z każdej.Gotową rybę podawać z uprzednio przygotowanymi warzywami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 02.10.2014 13:58
Smaczny sandacz
anemon 11.09.2014 19:20
Pyszny sposób na pyszną rybę.
Gabi44 11.09.2014 18:17
Cudowna rybka .
Bernadeta1 11.09.2014 17:35
pysznie podana rybka
inka2012 11.09.2014 16:20
smakowicie wygląda
halina17 11.09.2014 14:29
Dobra ryba.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat