Filet z pesto pod mozzarellą z grillowanym pomidorem.

Filet z pesto pod mozzarellą z grillowanym pomidorem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 szt
  • sos pesto

  • mozzarella w kulce

    1 szt
  • pomidor

    2 plastry
  • sól, pieprz

  • mąka

  • jajko

  • bułka tarta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka lekko rozbić przez folię. Posolić, oprószyć pieprzem, przesmażyć na patelni z obu stron.
Przełożyć do naczynia w którym będzie można pierś zapiec w piekarniku .
Pierś posmarować sosem pesto i położyć plasterki mozzarelli. Zapiekać w piekarniku około 10 minut.

Plastry pomidora posypać solą, pieprzem świeżo mielonym i tymiankiem. Panierować – mąka, jajko, bułka tarta. Smażyć z obu stron na patelni grilowej.


Bardzo dobre do tego dania są opieczone młode ziemniaki.


Pesto – doskonały włoski sos mający wiele zastosowań w przygotowaniu prostych, szybkich dań w kuchni, jednocześnie doskonały w smaku.
We Włoszech pełna jego nazwa to pesto alla genovese. Genovese jak nazwa wskazuje pochodzi z włoskiej Genui. Głównym jego składnikiem są zielone listki bazylii. Istnieje jego czerwona odmiana pesto alla siciliana z suszonymi pomidorami.
Jak mam czas robię ten sos samodzielnie i wszystkich do tego zachęcam.
Sos pesto:
1 duży pęczek bazylii
2 łyżki orzeszków piniowych
3 ząbki czosnku
10 dkg. Startego parmezanu
1 szklanka oliwy z oliwek
Sól, świeżo zmielony pieprz

Sos najlepiej zrobić w kamiennym moździerzu. Bazylię , orzeszki piniowe i czosnek posiekać, dodać ser .
Wszystkie składniki włożyć do moździerza, dodać sól i mieszać do uzyskania jednolitej masy, dolewając po trochu oliwę. Pod koniec dodać szczyptę pieprzu.
Można sos zrobić również w mikserze, jest jednak mniej aromatyczny.
Sos należy odstawić w chłodne miejsce na około 1 godzinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat