Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z morszczuka
300 gram -
jajko
1 szt -
sok z cytryny
2 łyżki -
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
2 łyzeczki -
polenta
.... .... -
kasza kukurydziana
250 gram -
woda
4-5 szklanek -
masło
1 łyżka -
parmezan starty
1 łyżka -
sól do smaku
-
oliwa
1 łyżka -
Mix sałatek
do dekoracji -
pomidorki koktajlowe
do dekoracji -
kaszka kukurydziana
3-4 drobna
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

-Dwie szklanki wody przelać do innego rondelka i trzymać na małym ogniu.
-Do gotującej się wody wsypać stopniowo kaszę , posolić do smaku i cały czas mieszając /najlepiej drewnianą łyżką / gotować w/g czasu podanego na opakowaniu.
-W miarę wyparowania wody dolewać małe porcje wrzątku.
W zależności od gatunku kaszy czas gotowania jest różny, ale po upływie 30-40 min polenta powinna być ugotowana.
-Kaszę zdjąć z ognia, dodać masło i starty parmezan, starannie wymieszać.

-Rozsmarować warstwę ok.1,5 -2 cm. Odstawić do zastygnięcia /kaszę można przygotować wieczorem/.
-Dobrze zastygniętą polentę posmarować oliwą i pokroić na prostokąty lub trójkąty


-Smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony do przyrumienienia się panierki.
Podawać z ulubioną surówką.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się