Filet z morszczuka w kukurydzy z grillowaną polentą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z morszczuka

    300 gram
  • jajko

    1 szt
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    2 łyzeczki
  • polenta

    .... ....
  • kasza kukurydziana

    250 gram
  • woda

    4-5 szklanek
  • masło

    1 łyżka
  • parmezan starty

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • oliwa

    1 łyżka
  • Mix sałatek

    do dekoracji
  • pomidorki koktajlowe

    do dekoracji
  • kaszka kukurydziana

    3-4 drobna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Filet z morszczuka w kukurydzy z grillowaną  polentą foto
-Zagotować wodę w wysokim rondlu z grubym dnem.
-Dwie szklanki wody przelać do innego rondelka i trzymać na małym ogniu.
-Do gotującej się wody wsypać stopniowo kaszę , posolić do smaku i cały czas mieszając /najlepiej drewnianą łyżką / gotować w/g czasu podanego na opakowaniu.
-W miarę wyparowania wody dolewać małe porcje wrzątku.
W zależności od gatunku kaszy czas gotowania jest różny, ale po upływie 30-40 min polenta powinna być ugotowana.
-Kaszę zdjąć z ognia, dodać masło i starty parmezan, starannie wymieszać.
Krok 2 - Filet z morszczuka w kukurydzy z grillowaną  polentą foto
-Płaskie naczynie lub blaszkę nasmarować oliwą / można wyłożyć papierem do pieczenia/ i przełożyć polentę.
-Rozsmarować warstwę ok.1,5 -2 cm. Odstawić do zastygnięcia /kaszę można przygotować wieczorem/.
-Dobrze zastygniętą polentę posmarować oliwą i pokroić na prostokąty lub trójkąty
Krok 3 - Filet z morszczuka w kukurydzy z grillowaną  polentą foto
Rozgrzać patelnię grillową i opiekać kawałki polenty z obu stron po 2-3 minuty.
Krok 4 - Filet z morszczuka w kukurydzy z grillowaną  polentą foto
-Filety rybne skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami, a następnie panierować w jajku i kaszce kukurydzianej.
-Smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony do przyrumienienia się panierki.
Podawać z ulubioną surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat