Filet z mintaja zapiekany z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z mintaja

    1/2 kg
  • pieczarki

    40 dag
  • marchewki

    2 szt
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • słodka śmietana

    1/2 szkl
  • wino białe wytrawne

    1/2 szkl
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety z ryby umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, oprószyć solą i pieprzem. Obtaczać w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z masłem. Usmażone filety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu w którym smażyła się ryba zeszklić posiekaną cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i utartą na tarce o dużych oczkach marchew, smażyć około 5 minut. Śmietanę wymieszać z winem, dodać sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu, połączyć z pieczarkami. Sosem zalać usmażoną rybę, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut. Podawać z ziemniakami i surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 17.10.2013 16:16
smaczna i zdrowa rybka
Katarzyna59 19.07.2013 08:41
bardzo apetyczna rybka
IlonaAlbertos 06.10.2012 13:21
Uwielbiam dania z ryb. W połączeniu z pieczarkami zapowiadają się ciekawie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat