Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z łososia po toskańsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Łosoś

łosoś filet 400 g
masło 200 g
sok z cytryny 20 ml

Marynata do łososia

bazylia świeża 1 pęczek
tymianek 1
papryczka chili 1 szt
pomidory suszone Smak 1 łyżka
szalotka 1 szt
czosnek ząbki 2 szt
oliwa 50 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 1 szczypta
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 szczypta

Ziemniaki

ziemniaki 6 szt
woda zimna 2 l
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z łososia po toskańsku

Czosnek, szalotkę, paprykę ostrą, bazylię oraz tymianek drobno siekamy. Przekładamy do miski i dodajemy łyżkę suszonych posiekanych pomidorów i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy i przekładamy marynatę na rybę. Odstawiamy rybę do lodówki na parę godzin aby przeszła przyprawami. Filet skrapiamy sokiem z cytryny, umieszczamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku na środkowej szynie na termoobiegu w temp. 180 C przez 40 minut. Przez pierwsze 20 minut pieczenia filet zakrywamy folią aluminiową.

Ziemniaki obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka z chłodną wodą. Gotujemy około 20 minut. Odcedzamy kroimy w łódki. Smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku przez około 1 godziny. Po upieczeniu przekładamy do misy dodajemy masło i solimy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak