Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z kurczaka
500 g -
pieczarki
250 g -
masło
1 łyżka -
ser żółty
50 g -
sól do smaku
-
pieprz
-
jajko
-
mleko
1 łyżka -
mąka
2 łyżki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki -
amarantus ekspandowany
4 łyżki -
olej do smażenia
-
potrzebne akcesoria kuchenne
papier do pieczenia
Przepis i sposób przygotowania Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami
Pieczarki myjemy i oczyszczamy, kroimy w plasterki i dusimy na maśle.
Ser ścieramy na grubych oczkach.
2. Każdy kotlet przyprawiamy do smaku solą i pieprzem z obu stron, panierujemy w mące, jajku rozmąconym z mlekiem i bułce wymieszanej z amarantusem.
Smażymy na oleju na złoty kolor, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na każdy kotlet kładziemy warstwę pieczarek i posypujemy tartym serem.
Zapiekamy w piekarniku na górnej półce przez 5 minut w 190*C.
Komentarze (2)