Filet z kurczaka z parówkami w sosie pieczarkowym

Filet z kurczaka z parówkami w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka podwójny

    1 szt
  • parówki

    2 szt
  • cebula

    2 szt
  • pieczarki

    30 dag
  • śmietana

    3 łyżki
  • sos do pieczeni (ciemny)

    2 łyżki
  • przyprawa do gyrosa

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    do smaku
  • papryka marynowana

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do gyrosa i oliwą. Odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz. Następnie włożyć na patelnię i zrumienić, przełożyć do rondla, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około 20 minut. Do tłuszczu w którym smażyło się mięso dodać masło i zeszklić posiekaną cebulę. Do cebuli włożyć pokrojone pieczarki i parówki, dusić około 10 minut, połączyć z mięsem. Marynowaną paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Śmietanę wymieszać z mąką, odrobiną wody, gotowym sosem do pieczeni, wlać do rondla z pieczarkami i mięsem, zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z ryżem lub kaszą na sypko.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 08.10.2013 08:03
jeszcze nie próbowałam
Motorek 03.08.2012 07:25
super pomysł
Iwona51 11.12.2011 17:19
pycha
IKrakowianka 17.03.2011 23:32
tak, najlepiej w talarki :)
MAR3STA 17.03.2011 16:45
parówkę pokroić w talarki?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat