Filet z kurczaka z bobem, papryką i kukurydzą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    2 sztuki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżka
  • olej

    3 łyżki
  • śmietana 12%

    (słodka) 1 szklanka
  • woda

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • bób

    250 g
  • papryka czerwona

    1/2 strąka
  • kukurydza konserwowa

    1/2 puszki
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Olej mieszamy z pieprzem ziołowym. Filety kroimy w kostkę i wrzucamy do przygotowanej wcześniej marynaty, odstawiamy na 30 minut.

Bób gotujemy do miękkości, po czym obieramy ze skórki.

Zamarynowane kawałki mięsa smażymy bez dodatkowego tłuszczu na rumiano. Następnie wlewamy 1/4 szklanki wody i śmietanę, dusimy pod przykryciem przez 10 minut.

Kolejno dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę i ponownie dusimy przez 5 minut, po czym dodajemy ugotowany i obrany ze skórki bób i jeszcze przez chwilę podgrzewamy.

Sos zagęszczamy mąką wymieszaną w pozostałej 1/4 szklanki wody, doprawiamy do smaku solą i bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 27.02.2018 18:00
Smaczne jedzonko : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat