Filet z kurczaka w sosie miętowo-bazyliowym na kopczykach z pęczaku

Filet z kurczaka w sosie miętowo-bazyliowym na kopczykach z pęczaku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    1
  • pęczak

    2 szklanki
  • woda

    4 szklanki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • mięta liście

  • sól

  • pieprz

  • śmietana

    2-3 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Filet z kurczaka w sosie miętowo-bazyliowym na kopczykach z pęczaku foto
Filet myjemy,osuszamy na ręczniku papierowym.
Kroimy w długie paski.
Smażymy na rumiano.
pęczak gotujemy w 3 szklankach wody ok.20 minut,aż wyparuje woda,potem 10 minut pod przykryciem.
Krok 2 - Filet z kurczaka w sosie miętowo-bazyliowym na kopczykach z pęczaku foto
Robimy sos miętowo-bazyliowy.
Gotujemy szklankę wody z 1/2 szklanką mleka oraz posiekaną bazylią i miętą,solimy i pieprzymy.
Mąkę mieszamy z wodą,dodajemy śmietanę i zagęszczamy sos.
Krok 3 - Filet z kurczaka w sosie miętowo-bazyliowym na kopczykach z pęczaku foto
Z ugotowanego pęczaku robimy kopczyki za pomocą łyżki do lodów.
Układamy kąski z kurczaka i polewamy sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Granita 27.10.2013 09:33
ciekawa propozycja
dianix 18.06.2013 17:44
ciekawe smaki
Aleksandra/Olcia 18.06.2013 17:18
ciekawe połaczenie smaków
angelika14 18.06.2013 17:05
ciekawy sosik, na pewno wypróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat