Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kurczaka w sosie miętowo-bazyliowym na kopczykach z pęczaku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1
pęczak 2 szklanki
woda 4 szklanki
mleko 1/2 szklanki
mięta liście
sól
pieprz
śmietana 2-3 łyżki
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka w sosie miętowo-bazyliowym na kopczykach z pęczaku

Kroki postępowania

1
Filet myjemy,osuszamy na ręczniku papierowym.
Kroimy w długie paski.
Smażymy na rumiano.
pęczak gotujemy w 3 szklankach wody ok.20 minut,aż wyparuje woda,potem 10 minut pod przykryciem.
Krok 1 - Filet z kurczaka w sosie miętowo-bazyliowym na kopczykach z pęczaku foto
2
Robimy sos miętowo-bazyliowy.
Gotujemy szklankę wody z 1/2 szklanką mleka oraz posiekaną bazylią i miętą,solimy i pieprzymy.
Mąkę mieszamy z wodą,dodajemy śmietanę i zagęszczamy sos.
Krok 2 - Filet z kurczaka w sosie miętowo-bazyliowym na kopczykach z pęczaku foto
3
Z ugotowanego pęczaku robimy kopczyki za pomocą łyżki do lodów.
Układamy kąski z kurczaka i polewamy sosem.
Krok 3 - Filet z kurczaka w sosie miętowo-bazyliowym na kopczykach z pęczaku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 27.10.2013 09:33
ciekawa propozycja
dianix 18.06.2013 17:44
ciekawe smaki
Aleksandra/Olcia 18.06.2013 17:18
ciekawe połaczenie smaków
angelika14 18.06.2013 17:05
ciekawy sosik, na pewno wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak