Filet z kurczaka w soku z pomarańczy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    1 szt
  • sok z pomarańczy

    3 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    0,5 szt
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • przyprawy

    0,5 łyżeczki (do grilla)
  • sos sojowy

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Filet z kurczaka w soku z pomarańczy  foto
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Obraną cebulę zetrzeć na tarce. Włożyć do miseczki, dodać pieprz cytrynowy, oliwę, przyprawę do grilla, sos sojowy, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i mieloną paprykę, wymieszać.
Krok 2 - Filet z kurczaka w soku z pomarańczy  foto
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć odrobiną soli, zanurzyć w marynacie, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.
Krok 3 - Filet z kurczaka w soku z pomarańczy  foto
Następnie mięso razem z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 30-35 minut

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat