Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kurczaka w cieście francuskim

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op.
filet z kurczaka 1 szt
pomidor 1 szt
ser żółty kilka plastrów
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka w cieście francuskim

Filet z kurczaka rozcinamy tak aby powstały 4 płaty. Obsypujemy przyprawami,owijamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (możemy to zrobić dzień wcześniej).

Rozwijamy ciasto francuskie,dzielimy na 4 prostokąty. Wzdłuż każdego dłuższego boku robimy nacięcia ok. 6 cm, w odstępach co 1,5 cm. Na środku układamy filet z kurczaka,na to plasterki pomidora i przykrywamy plastrami sera.

Zaplatamy paseczki ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy) w taki sposób, aby pomiędzy nimi pozostały maleńkie przerwy i kurczak mógł odparować podczas pieczenia.

Zaplecione ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem,wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 09.11.2013 21:16
Cieszę się, że kupiłam ciasto francuskie będę mieć jutro wspaniały obiad :)
kate.500 01.11.2013 17:40
pysznei wyglada
Jodaj 20.10.2013 09:37
pycha! robię podobnie:)
Megg 18.10.2013 10:19
wyśmienity kurczaczek
Janina 18.10.2013 10:12
Zabieram do siebie, pyszne jedzonko;)
Ela_K 18.10.2013 08:03
bardzo smacznie wygląda
Izabela9 17.10.2013 21:13
Też robię takiego kurczaka, pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak