Filet z kurczaka pod pierzynką serowo majonezową z frytkami z marchwi

Filet z kurczaka pod pierzynką serowo majonezową z frytkami z marchwi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na filety

  • filet z kurczaka

    2 szt
  • Czosnek suszony Prymat

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

    1 łyżka

Składniki na pierzynkę serowo majonezową

  • ser żółty

    50 g
  • majonez

    3 łyżki
  • ketchup pikantny

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • posiekane listki tymianku

    1 łyżka

Składniki na frytki z marchwi

  • marchew

    5 szt
  • posiekane listki tymianku

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatkowo

  • por (biała część)

    3 szt
  • masło

    1 łyżka
  • sól

  • brokuł

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie filetów:

Filety myjemy, oczyszczamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy/grillujemy kurczaki na patelni (piersi nie muszą być idealnie wysmażone, będziemy je jeszcze zapiekać więc dojdą w piekarniku).



Przygotowanie frytek z marchwi:

Marchewki obieramy i kroimy w słupki/frytki – zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie i osuszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy w nim frytki i posypujemy solą. Zapiekamy odkryte ok. 45 minut co jakiś czas obracając w temperaturze 180 stopni.

Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.



Przygotowanie pierzynki serowo majonezowej:

W misce mieszamy majonez, ketchup i żółty ser. Dodajemy świeży tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pora kroimy w plasterki, podsmażamy na łyżce masła na patelni aż się zeszkli, doprawiamy do smaku solą.

Brokuł płuczemy pod zimną wodą i dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku gotujemy posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Brokuły wrzucamy do wrzątku i częściowo przykryte gotujemy przez 4-5 minut. Ugotowane brokuły wyławiamy i wkładamy na kilka minut do miski z bardzo zimną wodą (do wody można dodać kilka kostek lodu). Odcedzamy brokuł na sitku.

Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdą sztukę kładziemy podsmażonego pora i przykrywamy wszystko masą serowo majonezową. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do momentu aż masa się zarumieni ok. 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 04.12.2014 17:52
zdrowo i smacznie
dodi 04.12.2014 17:47
ale pyszności
Gracer 04.12.2014 16:29
smaczny obiad
Agnieszka-87-25 04.12.2014 14:33
świetne już mi smakuje
jasiek 04.12.2014 12:05
obiad w moim stylu
aginaa 04.12.2014 11:09
pyszne danie
Anna169Hosz 04.12.2014 11:05
Ja chcę taki obiadek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat