Filet z kurczaka pod pierzynką serowo majonezową z frytkami z marchwi

Filet z kurczaka pod pierzynką serowo majonezową z frytkami z marchwi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na filety

  • filet z kurczaka

    2 szt
  • Czosnek suszony Prymat

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

    1 łyżka

Składniki na pierzynkę serowo majonezową

  • ser żółty

    50 g
  • majonez

    3 łyżki
  • ketchup pikantny

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • posiekane listki tymianku

    1 łyżka

Składniki na frytki z marchwi

  • marchew

    5 szt
  • posiekane listki tymianku

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatkowo

  • por (biała część)

    3 szt
  • masło

    1 łyżka
  • sól

  • brokuł

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Filet z kurczaka pod pierzynką serowo majonezową z frytkami z marchwi

Przygotowanie filetów:

Filety myjemy, oczyszczamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy/grillujemy kurczaki na patelni (piersi nie muszą być idealnie wysmażone, będziemy je jeszcze zapiekać więc dojdą w piekarniku).



Przygotowanie frytek z marchwi:

Marchewki obieramy i kroimy w słupki/frytki – zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie i osuszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy w nim frytki i posypujemy solą. Zapiekamy odkryte ok. 45 minut co jakiś czas obracając w temperaturze 180 stopni.

Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.



Przygotowanie pierzynki serowo majonezowej:

W misce mieszamy majonez, ketchup i żółty ser. Dodajemy świeży tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pora kroimy w plasterki, podsmażamy na łyżce masła na patelni aż się zeszkli, doprawiamy do smaku solą.

Brokuł płuczemy pod zimną wodą i dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku gotujemy posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Brokuły wrzucamy do wrzątku i częściowo przykryte gotujemy przez 4-5 minut. Ugotowane brokuły wyławiamy i wkładamy na kilka minut do miski z bardzo zimną wodą (do wody można dodać kilka kostek lodu). Odcedzamy brokuł na sitku.

Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdą sztukę kładziemy podsmażonego pora i przykrywamy wszystko masą serowo majonezową. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do momentu aż masa się zarumieni ok. 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

berys18 04.12.2014 17:52
zdrowo i smacznie
dodi 04.12.2014 17:47
ale pyszności
Gracer 04.12.2014 16:29
smaczny obiad
Agnieszka-87-25 04.12.2014 14:33
świetne już mi smakuje
jasiek 04.12.2014 12:05
obiad w moim stylu
aginaa 04.12.2014 11:09
pyszne danie
Anna169Hosz 04.12.2014 11:05
Ja chcę taki obiadek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat