Filet z kurczaka oprószony serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

mieszanka serowa

  • ser żółty

    150 g
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • masło miękkie

    2 łyżki
  • szczypiorek posiekany

    2 łyżki

Lista składników

  • dwie podwójne piersi z kurczaka

  • pomidorki koktajlowe c

    12 sztuk
  • sól

  • tymianek posiekany

  • cebula biała

    2 sztuki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mieszanka serowa: Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z bułką tartą, posiekanym drobno szczypiorkiem i masłem. Składniki powinny nam się ładnie skleić. Jeżeli tak nie jest można dodać jeszcze odrobinę masła.
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon, przekroić w poprzek, natrzeć solą i pieprzem. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wkładać mięso, obsmażać z każdej strony po kilka minut.
Gdy mamy pewność, że mięso nie jest w środku surowe, na wierzch każdego kawałka nakładamy po łyżce mieszanki serowej, lekko dociskamy.
Ponadto wrzucamy na patelnię cebulę (piórka) i pomidorki koktajlowe (połówki), przyprawione wcześniej tymiankiem.
Całość smażymy do momentu, aż ser się rozpuści. W tym czasie już nie obracamy mięsa. Jeżeli ser słabo się rozpuszcza możemy na chwilę przykryć patelnię pokrywą, aby całość zaparowała, przyspieszy to rozpuszczenie serka.
Katalog smaków
Soczyste białe mięsko z dodatkiem sera, pomidorów i młodej cebulki. Polecam!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat