Filet z kurczaka nadziewany zieloną soczewicą, mozzarellą, orzechami i słonecznikiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    3 pojedyncze
  • soczewica zielona

    80 g
  • orzechy włoskie

    20 g
  • słonecznik łuskany

    25 g
  • sól

  • Czosnek suszony Prymat

  • torebka do pieczenia

  • wykałaczki

    6 około
  • mozarella

    60 (w kawałku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

odkładamy: 20 g sera, 6 g orzechów, łyżeczkę słonecznika

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut, osączamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, orzechy łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy do sera. Do orzechów wrzucamy słonecznik i ugotowaną soczewicę, wszystko dokładnie mieszamy. Filety myjemy, osuszamy, w każdym nacinamy kieszonkę (ale nie docinamy do końca) i nadziewamy przygotowanym farszem każdy filet, spinamy wykałaczkami. Gotowe mięso przekładamy do torebki do pieczenia, posypujemy solą i czosnkiem (według uznania). Następnie na przyprawione filety ścieramy odłożony ser i orzechy, na końcu posypujemy je odłożonym słonecznikiem. Torebkę zamykamy dołączonym do niej żaroodpornym klipsem, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika w 190 st. C przez około 60 minut (przez pierwsze 45 minut piekłam bez termoobiegu a następnie z termoobiegiem, aby filety się przyrumieniły). Gotowe mięso kroimy na dowolne porcje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agata B 04.03.2014 22:55
polecam, bo jak wygląda - tak smakuje :)
Katarzyna/kate1980 19.02.2014 18:27
świetnie się prezentuje
ssylwiaa 13.02.2014 20:57
zapowiada się świetnie!
ada.la 13.02.2014 20:22
super danie
mufinka79 13.02.2014 18:44
wypasione nadzienie - pycha!
ZEWA 13.02.2014 18:37
bardzo apetyczne danie
Monika-twin 13.02.2014 18:07
musi byc pyszne!
Jadwiga/Jaga85 13.02.2014 18:00
mega pyszne!!
aniagdz 13.02.2014 17:55
pomysł po prostu rewelacja!
Kolorowa 13.02.2014 17:46
Super składniki ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat