Filet z kurczaka nadziewany suszoną żurawiną z aromatycznym żurawinowym sosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • 200 g suszonej żurawiny

  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

  • pieprz i sól

  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

  • przyprawa uniwersalna

  • sos

  • 300 g konfitury żurawiny

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka masła

  • sól do smaku

  • bulion warzywny

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Filet z kurczaka nadziewany suszoną żurawiną z aromatycznym żurawinowym sosem foto
Suszoną żurawinę przesypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok 30 minut, aby żurawina miała czas napęcznieć. Po tym czasie odcedzamy owoce żurawiny.
Krok 2 - Filet z kurczaka nadziewany suszoną żurawiną z aromatycznym żurawinowym sosem foto
W tym czasie gdy zalejemy żurawinę, myjemy filet z kurczaka, osuszamy ręcznikiem papierowym, i przecinamy na pół aby otrzymać dwie połówki serca. W każdej z połówek nacinamy nożem otwór, należy uważać aby nie przeciąć na wylot, tworząc coś w rodzaju kieszonek.
Krok 3 - Filet z kurczaka nadziewany suszoną żurawiną z aromatycznym żurawinowym sosem foto
Rozbijamy delikatnie tłuczkiem przez woreczek foliowy,
Krok 4 - Filet z kurczaka nadziewany suszoną żurawiną z aromatycznym żurawinowym sosem foto
przyprawy wsypujemy do małej miseczki, mieszamy wszystko po czym obsypujemy mięso. Odstawiamy je na 15 minut do lodówki.
Krok 5 - Filet z kurczaka nadziewany suszoną żurawiną z aromatycznym żurawinowym sosem foto
Po tym czasie faszerujemy kieszonki mięsne żurawiną, ilość zależy od upodobań.
Krok 6 - Filet z kurczaka nadziewany suszoną żurawiną z aromatycznym żurawinowym sosem foto
Zawijamy otwory, możemy również zaszyć przy pomocy igły i nitki, którą usuwamy zaraz po usmażeniu.
Krok 7 - Filet z kurczaka nadziewany suszoną żurawiną z aromatycznym żurawinowym sosem foto
Na patelni rozgrzewamy olej i filet obsmażamy z dwóch stron,
Krok 8 - Filet z kurczaka nadziewany suszoną żurawiną z aromatycznym żurawinowym sosem foto
po czym przekładamy do szkła żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut, można 10 minut przed końcem odkryć wierzch szkła
Krok 9 - Filet z kurczaka nadziewany suszoną żurawiną z aromatycznym żurawinowym sosem foto
aby mięso ładnie się zarumieniło.
Krok 10 - Filet z kurczaka nadziewany suszoną żurawiną z aromatycznym żurawinowym sosem foto
Przygotowujemy sos żurawinowy. Na patelni rozgrzewamy masło, gdy już się rozpuści
Krok 11 - Filet z kurczaka nadziewany suszoną żurawiną z aromatycznym żurawinowym sosem foto
wsypujemy mąkę i
Krok 12 - Filet z kurczaka nadziewany suszoną żurawiną z aromatycznym żurawinowym sosem foto
zarumieniamy ją stale mieszając.
Krok 13 - Filet z kurczaka nadziewany suszoną żurawiną z aromatycznym żurawinowym sosem foto
Wlewamy bulion warzywny i energicznymi ruchami mieszamy do momentu aż składniki połączą się ze sobą tworząc kleik.
Krok 14 - Filet z kurczaka nadziewany suszoną żurawiną z aromatycznym żurawinowym sosem foto
Następnie dodajemy konfiturę żurawinową i dokładnie mieszamy.
Krok 15 - Filet z kurczaka nadziewany suszoną żurawiną z aromatycznym żurawinowym sosem foto
Sos doprawiamy do smaku. Gotujemy kilka minut po czym zdejmujemy z ognia.
Krok 16 - Filet z kurczaka nadziewany suszoną żurawiną z aromatycznym żurawinowym sosem foto
Przed podaniem filet kroimy na grubsze plastry,
Krok 17 - Filet z kurczaka nadziewany suszoną żurawiną z aromatycznym żurawinowym sosem foto
polewamy sosem, możemy posypać również
Krok 18 - Filet z kurczaka nadziewany suszoną żurawiną z aromatycznym żurawinowym sosem foto
suszoną żurawiną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 11.07.2013 09:44
Przepysznie! Kurczak i żurawina to idealne połączenie :)
adelajda 10.07.2013 16:08
na pewno smaczne
bogusia19 10.07.2013 12:44
samkowicie wyglada
Adamorek 10.07.2013 11:21
dobre mięsko z owocami
dodi 10.07.2013 11:03
pieknie wygladaja
Anna169Hosz 10.07.2013 10:23
Już czuję ten aromat:)
Mniam 10.07.2013 10:10
To musi być pyszne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat