Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kurczaka na szpinakowej kołderce

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Kurczak

filet z kurczaka podwójny 1 sztuka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
kminek Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy 4 łyżki

Szpinak

szpinak mrożony 200 g
czosnek 2 ząbki
śmietana 12% 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka na szpinakowej kołderce

1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na pół.

2. Do miski wlewamy olej, wsypujemy bazylię, oregano i kminek. Dokładnie mieszamy.

3. Kurczaka z każdej strony solimy i oprószamy pieprzem. Nakłuwamy w kilku miejscach i wrzucamy do marynaty. Dokładnie nacieramy i wstawiamy na 15 minut do lodówki.

4. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z lodówki i pieczemy 30-35 minut w 200 stopniach.

5. Pod koniec pieczenia piersi z kurczaka (ok 10 minut przed upieczeniem) wrzucamy szpinak na patelnię, wstawiamy na ogień i rozmrażamy pod przykryciem. Gdy się rozmrozi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze 3 minuty.

6. Szpinak układamy na dwóch talerzach, na szpinaku układamy gotową pierś z kurczaka i od razu podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 03.01.2015 11:28
szpinak i pierś z kurczaka, pyszne połączenie :)
Jadwiga/Jaga85 29.12.2014 19:47
Pyszne danie!!!
2milutka 29.12.2014 18:27
U ciebie jak zwykle smacznie;)
RenataZ-et 29.12.2014 17:36
super obiadek
Joannasz3190 29.12.2014 17:14
Uwielbiam takie połączenia :)
malaczarna23 29.12.2014 16:45
Mniam!pyszniutki obiadek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak