Filet z karpia podany na aromatycznym ragoût z grzybów leśnych Roberta Sowy .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marynata

  • pokrojone w plastry ząbki czos

    4 szt
  • cytryny

    4 plastry
  • Rozmaryn suszony Prymat

    do smaku
  • cytryny

    4 cząstki
  • Ragout:

  • oliwy z oliwek

    3 łyżki
  • masła

    1 łyżka
  • pokrojone w plastry szalotki

    2 szt
  • pokrojona w kostkę marchewka

    1 szt
  • pokrojonego w kostkę selera na

    1/2 łodygi
  • pokrojone w plastry ząbki czos

    3 szt
  • ugotowanych kurek

    300 g
  • ugotowanych, pokrojonych w pla

    100 g
  • ugotowanych, pokrojonych w pla

    100 g
  • białego wytrawnego wina

    100 ml
  • pokrojonych w kostkę pomidorów

    1 puszka
  • szczypiorku

    1/2 pęczka
  • szczypioru z dymki

    1/2 pęczka
  • sól

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    do smaku
  • chrzan tarty

    4 łyżki
  • olej lniany

    1/2 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • karp

    640 filet
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte, oczyszczone i osuszone filety z karpia królewskiego zamarynować we wszystkich składnikach marynaty. Na oliwie z masłem podsmażyć cebulę i czosnek, dodać warzywa, a po 5 minutach również grzyby. Całość smażyć 10 minut, zalać białym winem, dodać pomidory i dusić do momentu zgęstnienia ragoût. Na końcu dodać szczypiorek i całość doprawić do smaku wedle własnego gustu.
Karpia usmażyć na oleju lnianym, po 1 minucie z każdej ze stron, a następnie przełożyć na blachę, dodać łyżkę masła i piec rybę 10 minut w temperaturze 180˚C.
Tak przygotowanego karpia królewskiego podawać z aromatycznym ragoût z grzybów leśnych, puszystym chrzanem i cząstkami cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 26.02.2014 23:37
Zjadłabym takie danie :-)
Rycerz 31.12.2013 13:46
Uwielbiam takie dania.
Jadwiga/Jaga85 10.12.2013 12:19
Zjadło by się:)
Piotr-21 10.12.2013 12:03
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat