Filet z kaczki po azjatycku

Filet z kaczki po azjatycku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kaczki

    800 g
  • szalotka

    4 szt
  • marchewki

    2 szt
  • grzyby mun

    50 g
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • imbir

    1 kawałek
  • limonka

    1 szt
  • sherry

    250 ml
  • bulion warzywny

    250 ml
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skórę na filetach nacinamy na krzyż. Mięso oprószamy z obu stron solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym.
Szalotkę skroimy w piórka, marchewkę obieramy i kroimy na zapałkę (julienne). Czosnek i imbir obieramy, kroimy na cienkie plasterki.
Grzyby moczymy we wrzątku, odcedzamy i kroimy w paski.
Limonkę obieramy, skórkę siekamy, z owocu wyciskamy sok.
Szalotkę, marchew, czosnek, imbir, grzyby i skórkę limonki przekładamy do naczynia z mięsem.
Sherry mieszamy z bulionem i sokiem z limonki. 2/3 płynu wlewamy do mięsa. Naczynie wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 40 min w temperaturze 220°C.
Następnie dodajemy resztę płynu i pieczemy kolejne 10 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
DorotaZ 14.09.2015 18:15
Smaczne danie
Wiktoria29 14.09.2015 16:32
musiała być bardzo smaczna
Renataj 14.09.2015 12:32
W takim wydaniu kaczki nie jadłam:)
berys18 14.09.2015 10:04
wygląda przepysznie
mysza75 14.09.2015 09:51
jakie to dobre i egzotyczne mięso
Jumper123 14.09.2015 09:38
wygląda przepysznie
Motorek 14.09.2015 08:17
pyszne mięsko
Barbara13 14.09.2015 07:44
aż ślinka leci na sam widok
Futka 13.09.2015 21:28
Bajecznie, orientalnie i przesmacznie :D
bogusia 82 13.09.2015 20:50
Pyszne, uwielbiam pod każdą postacią:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat