Filet z indyka z farszem orzechowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z indyka

    ok. 1 kg
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

  • miód płynny

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki
  • olej

    1 łyżka
  • sól i pieprz

Farsz

  • sucharki

    15 dag
  • orzechy włoskie

    10 dag
  • śmietana kremówka

    1/2 szklanki
  • masło

    1 łyżka
  • jajko

    2 sztuki
  • cynamon

    1-2 łyżeczki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet natrzeć gałką, solą i skropić sokiem z cytryny.
Sucharki zalać śmietanką. Żółtka utrzeć z masłem dodać namoczone sucharki i orzechy oraz pianę z białek. Masę doprawić solą, cukrem i cynamonem.
Tak przygotowany farsz wyłożyć na filet i mocno zawinąć ewentualnie spiąć wykałaczkami.
Umieścić w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym olejem, posmarować wierzch miodem, skropić wodą i obłożyć kawałkami masła. Piec w temp. 220 stopni.
Podczas pieczenia podlewać kilkakrotnie filet powstałym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 29.08.2015 09:33
super pomysł na smaczne mięsko
marcia7 28.08.2015 18:19
fajnie złocisty
adelajda 28.08.2015 17:36
zapowiada się ciekawie
Jumper123 28.08.2015 16:03
pychotka świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat