Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

filet z indyka szpikowany figami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z indyka 1kg
ząbki czosnku 2
figi suszone 4
miód pitny 2łyżki
sól
masło 1łyżka
bulion warzywny 1/2szkl

Przepis i sposób przygotowania na: filet z indyka szpikowany figami

Filet umyć,osuszyć,natrzeć solą,odstawić na 30min.Czosnek i figi pokroić w plasterki.Mięso nakłuć czubkiem noża w kilkunastu miejscach.Naszpikować czosnkiem i figami.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym,posmarować miodem.Na wierzchu ułożyć wiórki masła,wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopniC.Piec przez 20min.Zmniejszyć temperaturę do 180stopniC,mięso polać bulionem,wrzucić kawałki fig pozostałych ze szpikowania mięsa.Piec prze 1godz.,często podlewając sosem z pieczenia.Jeśli wierzch rumieni się za szybko,przykryć mięso folią aluminiową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak