Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki na rybę

halibut 350 g
sok z cytryny 5 ml
Pieprz biały mielony Prymat 2 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty

Składniki na cebulę

bulion drobiowy 200 g
cebula dymka ze szczypiorkiem
gorąca woda 1 l
sól 1 łyżeczka
woda zimna 1 l

Składniki pozostałe

boczek wędzony 150 g
kurki mrożone 150 g
olej rzepakowy 20 g

Masło pietruszkowe

masło 100 g
natka pietruszki 2 pęczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta

Purée ziemniaczane

ziemniaki 8 szt
woda zimna 2 l
mleko 3,2% 50 ml
masło 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem

Kroki postępowania

1
Cebule dymki wrzucamy do posolonej, wrzącej wody na jedną minutę. Po tym czasie odcedzamy i wrzucamy do wody z lodem na 30 sekund. Po tym czasie wyciągamy i przecinamy na pół.
Krok 1 - Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem foto
2
Kurki smażymy na wolnym ogniu na odrobinie tłuszczu. Dodajemy odrobinę masła po 2 minutach i smażymy kurki do miękkości.
Krok 2 - Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem foto
3
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Krok 3 - Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem foto
4
Natkę pietruszki szatkujemy i dodajemy do stopionego masła. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Krok 4 - Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem foto
5
Smażymy boczek na odrobinie oleju rzepakowego. Po około 6-7 minutach dodajemy kurki i smażymy jeszcze przez około 5 minut.
Krok 5 - Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem foto
6
Przekrojone cebule smażymy na 200 ml bulionu. Redukujemy o 50% cały bulion.
Krok 6 - Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem foto
7
Doprawiamy filety z halibuta solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu halibuta przez 5-6 minut i przerzucamy na drugą stronę.
Krok 7 - Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem foto
8
Odcedzamy ziemniaki i dodajemy stopione masło z podgrzanym mlekiem. Mieszamy całość na gładką masę.
Krok 8 - Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem foto
9
Wykładamy puree z ziemniaków a na nie filet z halibuta. Dookoła ryby posypujemy boczek z kurami i całość polewamy masłem pietruszkowym.
Krok 9 - Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.03.2016 11:28
świetne danie
Pani Domu 10.02.2016 12:23
smaczna ryba ze smacznymi dodatkami
gerard.sz 09.02.2016 17:28
Oż ty w mordę, ale długi tytuł :D
RenataZ-et 09.02.2016 10:29
bardzo fajne!
Damiano
Damiano 09.02.2016 09:06
smaczna rybka
Maridka19 09.02.2016 07:58
Pysznie i zdrowo :)
Agnieszka-87-25 09.02.2016 07:31
pyszności!!!!
norweska20 08.02.2016 22:22
co za smakowite zestawienie
Granita 08.02.2016 22:07
piękne doznanie wizualne, więc na pewno smakowe również
Bernadeta1 08.02.2016 21:49
Ale to musi być pyszne jedzonko!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak