Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem

Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki na rybę

  • halibut

    350 g
  • sok z cytryny

    5 ml
  • Pieprz biały mielony Prymat

    2 szczypty
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty

Składniki na cebulę

  • bulion drobiowy

    200 g
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

  • gorąca woda

    1 l
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda zimna

    1 l

Składniki pozostałe

  • boczek wędzony

    150 g
  • kurki mrożone

    150 g
  • olej rzepakowy

    20 g

Masło pietruszkowe

  • masło

    100 g
  • natka pietruszki

    2 pęczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 szczypta

Purée ziemniaczane

  • ziemniaki

    8 szt
  • woda zimna

    2 l
  • mleko 3,2%

    50 ml
  • masło

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem foto
Cebule dymki wrzucamy do posolonej, wrzącej wody na jedną minutę. Po tym czasie odcedzamy i wrzucamy do wody z lodem na 30 sekund. Po tym czasie wyciągamy i przecinamy na pół.
Krok 2 - Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem foto
Kurki smażymy na wolnym ogniu na odrobinie tłuszczu. Dodajemy odrobinę masła po 2 minutach i smażymy kurki do miękkości.
Krok 3 - Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem foto
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Krok 4 - Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem foto
Natkę pietruszki szatkujemy i dodajemy do stopionego masła. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Krok 5 - Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem foto
Smażymy boczek na odrobinie oleju rzepakowego. Po około 6-7 minutach dodajemy kurki i smażymy jeszcze przez około 5 minut.
Krok 6 - Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem foto
Przekrojone cebule smażymy na 200 ml bulionu. Redukujemy o 50% cały bulion.
Krok 7 - Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem foto
Doprawiamy filety z halibuta solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu halibuta przez 5-6 minut i przerzucamy na drugą stronę.
Krok 8 - Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem foto
Odcedzamy ziemniaki i dodajemy stopione masło z podgrzanym mlekiem. Mieszamy całość na gładką masę.
Krok 9 - Filet z halibuta z purée ziemniaczanym, kurkami, boczkiem wędzonym, cebulą dymką na bulionie i pietruszkowym masłem foto
Wykładamy puree z ziemniaków a na nie filet z halibuta. Dookoła ryby posypujemy boczek z kurami i całość polewamy masłem pietruszkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 30.03.2016 11:28
świetne danie
Pani Domu 10.02.2016 12:23
smaczna ryba ze smacznymi dodatkami
gerard.sz 09.02.2016 17:28
Oż ty w mordę, ale długi tytuł :D
RenataZ-et 09.02.2016 10:29
bardzo fajne!
Damiano 09.02.2016 09:06
smaczna rybka
Maridka19 09.02.2016 07:58
Pysznie i zdrowo :)
Agnieszka-87-25 09.02.2016 07:31
pyszności!!!!
norweska20 08.02.2016 22:22
co za smakowite zestawienie
Granita 08.02.2016 22:07
piękne doznanie wizualne, więc na pewno smakowe również
Bernadeta1 08.02.2016 21:49
Ale to musi być pyszne jedzonko!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat