Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z dorsza zapiekany z ryżem w sosie pomidorowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 40 gramów
ryż 300 gramów
mąka 40 gramów
pieczarki 80 gramów
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
śmietana 50 gramów
bulion warzywny
smalec 30 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
przecier pomidorowy w/g uznania
natka pietruszki do dekoracji
filet z dorsza 800 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z dorsza zapiekany z ryżem w sosie pomidorowym

Filety z dorsza oczyścić, opłukać, odsączyć z wody i posolić. W garnku ugotować ryż, z dodatkiem masła i papryki, na sypko wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż ułożyć na półmisku żaroodpornym, a na nim wcześniej przygotowany już filet z dorsza. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 15 minut, w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Do gotowego bulionu warzywnego (przygotowanego wcześniej wg własnego uznania) dodać przecier pomidorowy, śmietanę i mąkę. Tak przygotowanym sosem polać przygotowanego fileta z dorsza wraz z ryżem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 25.01.2012 21:36
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak