Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet rybny w sosie beszamelowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki do ryby

filety rybne 50 dag
masło 4 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Składniki na sos beszamelowy

masło 3 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 200 ml
śmietana 100 ml
żółtko jajek 1 sztuka
sól
sok z cytryny 2 łyżki
ser żółty 3 łyżki (startego sera)

Przepis i sposób przygotowania na: Filet rybny w sosie beszamelowym

Na dnie żaroodpornego naczynia stopić masło i położyć filety rybnei znów przykryć filety masłem 1.5 łyżki. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Wykonanie sosu beszamelowego:
W garnku stopić masło , dodać mąkę stale wszysto mieszając trzepaczką , kiedy lekko się zgęstnieje dodać mleko mieszając lekko. Następnie doprawiamy przyprawamy i sokiem z cytryny dodajemy śmietankę i cały czas mieszamy dodać żółtko i pogrzać na małym ogniu i odstawić na chwilę. Podpieczoną rybę polać sosem beszamelowym posypać startym serem i wstawić do gorącego piekarnika na 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mietek z20 21.02.2015 09:42
Smakowita rybka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak