Przepis i sposób przygotowania na: Filet drobiowy z grzybami
2 pojedyńcze filety z kurczaka
330 gram mrożonych grzybów lesnych lub pieczarek
1 cebula
3 łodyżki koperku
1 łyżka śmietanki słodkiej
1 łyżka posiekanego koperku
Sól i pieprz do smaku
Po szczypcie cukru i Przyprawy uniwersalnej
4 łyżki sera żółtego startego. U mnie Gouda
Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 części. Skropić delikatnie olejem, oprószyć solą i pieprzem, złożyć je piętrowo przekładając koperkiem, przykryć i odstawić na min. 30 minut.
W tym czasie zeszklić posiekaną cebulę z grzybami leśnymi, dodając szczyptę cukru i Jarzynki, podsmażyć do odparowania. Pod koniec dodać posiekany koperek i 1 łyżkę śmietanki, chwilę poddusić i odstawić.
Zamarynowane filety obsmażyć na rozgrzanym oleju, osączyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Na każdy filet nałożyć porcję farszu grzybowego i sera. Zapiec około 10 minut do zrumienienia sera.