Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet drobiowy w marynacie azjatyckiej

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

trawa cytrynowa 2 szt
ocet balsamiczny 75 ml
olej sezamowy 50 ml
sos sojowy 10 ml
sok jabłkowy 150 ml
sól do smaku
filet z kurczaka 70 dkg
papryka 1 (chili)

Przepis i sposób przygotowania na: Filet drobiowy w marynacie azjatyckiej

Filety z kurczaka lub indyka, ewentualnie udziec z indyka umyć, umieścić w naczyniu, zalać octem, sokiem, olejem sezamowym,sosem sojowym, wsypać papryke i trawę cytrynowa, posolić. Filety marynować około 6 godzin, obracając co jakiś czas. Udziec musi być marynowany co najmniej 12 godzin. Wymarynowane mięso- filety smażyć na grilu lub na patelni grilowej, udzieć podlać 1/2 szkl wody i piec w piekarniku w temperaturze ok 180- 200 stopni ca.70 minut( od czasu do czasu obracać, piec ze skórą). Filet podawać z ryżem oraz z musem jabłkowo- imbirowym, marchewką smażoną z czosnkiem lub żurawiną. Udziec ( po zdjęciu skóry)bardzo dobrze smakuje na zimno jako wędlina.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 04.12.2011 22:07
pyszniutkie danie
Rybciia 01.08.2011 12:54
pyszne
Mati13 05.04.2011 11:56
bardzo smaczne danie
Henryka2 22.02.2011 18:59
Lubię dania chińskie! a rudamonia81 może mniej lakonicznie?!
SmacznaPyza 23.12.2010 08:21
mniamciu, pyszotka!
Islanzadi 23.10.2010 01:04
Wygląda przepysznie i jestem pewna, że równie dobrze smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak