Fikuśne precle

Fikuśne precle

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3/4 szklanka
  • mleko

    1/2 szklanka
  • sól

    szczypta
  • masło

    5 łyżka
  • jaja

    4
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko wlać do garnuszka.Dolać do niego pół szklanki wody.Wymieszać.Dodać masło,sól.Zagotować,wsypać powoli do garnuszka mąkę,nadal trzymać na gazie i cały czas mieszać.Kiedy ciasto zacznie już odstawać od garnka,zdjąć garnek z gazu.Przełożyć ciasto do miski i trochę przestudzić.Dodawać po jednym jajku i ucierać aż do całkowitego wymieszania się składników.Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.Ciasto przełożyć do szprycy.W garnku rozgrzać tłuszcz.Wyciskać fantazyjne precelki na gorący tłuszcz i smażyć z każdej strony około dwie minuty.Wyjmować,osączyć na papierowym ręczniku.Precelki są smaczne zarówno na ciepło ,jak i na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat