Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Figowe caprese

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rukola 80 gram
mozzarella 2 kulki
figi 4 sztuki
orzechy włoskie 0,5 szklanki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
oliwa 2 łyżki
miód 1 łyżka
ocet balsamiczny 1 łyżka

Porada

Zapewniam, że figi i mozzarella smakują wyjątkowo!

Przepis i sposób przygotowania na: Figowe caprese

Kroki postępowania

1
Rukole przepłukujemy i dokładnie odsączamy. Gotową wykładamy na przygotowany półmisek lub talerze.
Krok 1 - Figowe caprese foto
2
Ser odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki.
Krok 2 - Figowe caprese foto
3
Figi także kroimy w plasterki.
Krok 3 - Figowe caprese foto
4
Plasterki sera oraz fig układamy naprzemiennie na rukoli.
Krok 4 - Figowe caprese foto
5
Orzechy przetrącamy na mniejsze kawałki i delikatnie przysmażamy na suchej patelni, by stały się bardziej chrupiące. Przestudzonymi posypujemy nasze danie.
Miód, oliwę oraz ocet łączymy ze sobą. Otrzymaną mieszaniną polecamy caprese. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i podajemy.
Krok 5 - Figowe caprese foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 31.12.2015 02:23
Super przekąska.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak