FIGI W DELIKATNIE KARMELOWYM SOSIE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • figa

    1 sztuka
  • granat

  • lody waniliowe

    1 gałka
  • cukier

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • woda

    1 łyżka
  • Imbir mielony Prymat

    1 szczypta
  • Cynamon mielony Prymat

    1 szczypta
  • Goździki całe Prymat

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Figę opłukać i naciąć na krzyż.

W garnuszku wymieszać cukier z sokiem z cytryny, wodą i przyprawami.

Doprowadzić do wrzenia.

Włożyć figę oblać sosem i dusić około 3 minuty.

Figę przełożyć na talerzyk, w środek nałożyć kulkę lodów, obsypać owocami granatu i całość polać pozostałym sosem.

Odrobina świeżej mięty do dekoracji i gotowe.

Raj dla podniebienia - polecam :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmors 12.09.2013 13:36
fajny deserek
Janina 12.09.2013 12:54
Pyszniutkie;)
Adamorek 12.09.2013 11:18
apetyczny i lekki deserek
dodi 12.09.2013 09:58
smacznie podane
Ola1984 12.09.2013 09:34
Danie wygląda pięknie, jestem pewna, że tak też smakuje.
Paolcia 12.09.2013 09:16
smacznie wygląda :)
mufinka79 12.09.2013 09:04
Ale słodkości!
usmiech 12.09.2013 08:19
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat