Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Figi karmelizowane w miodzie z likierem figowym

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

figi 4 fioletowe
masło 2 łyżki
miód 2 łyżki
esencja waniliowa do smaku
likier 20-30g figowy
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Figi karmelizowane w miodzie z likierem figowym

Kroki postępowania

1
Figi umyć, osuszyć, pokroić w połówki lub ćwiartki i skropić sokiem z cytryny.
Krok 1 - Figi karmelizowane w miodzie z likierem figowym foto
2
Na patelni stopić masło, dodać otartą skórkę z cytryny, miód i odrobinę esencji waniliowej - chwilę ogrzewać, aż całość się połączy i utworzy jednostajny sos.
Krok 2 - Figi karmelizowane w miodzie z likierem figowym foto
3
Na sosie ułożyć figi rozcięciem do dołu i ogrzewać kila minut, pilnując patelni, aż spód się lekko skarmelizuje - podlewać ostrożnie likierem figowym, a następnie wytworzonym sosem - poruszać patelnią, by figi nie przywarły, bo wówczas mogą się łatwo przypalić.
Krok 3 - Figi karmelizowane w miodzie z likierem figowym foto
4
Podawać na gorąco lub na zimno...
- można dodać do nich gałkę lodów, bitą śmietanę lub polać stopioną ciepłą czekoladą.
Krok 4 - Figi karmelizowane w miodzie z likierem figowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 16.09.2013 19:43
Zapewniam Cię, że zarówno włoskie jak i słoweńskie smakują równie dobrze :)
wyattearp 16.09.2013 14:34
świeże figi tylko z Chorwacji:)
Habibi 16.09.2013 10:03
@ Lis - sezon dopiero rozpoczyna się na dobre, więc nic straconego :)
Magula 16.09.2013 07:36
Wow ciekawy przepis, myślę że smakowałoby mi to
Lis 16.09.2013 00:35
Świeże figi - pycha...ale u nas nie mogę nigdzie dostać:(
Habibi 15.09.2013 21:57
Jestem maniaczką świeżych fig ... haha ;) Nie ma dla mnie takich ilości, jakich bym sama nie pochłonęła... a bywały to ilości dość hurtowe, jak na takie egzotyczne owoce ;) Mogę jeść je o każdej porze dnia i nocy :)
Dorota76 15.09.2013 21:33
robi wrażenie
Katarzyna/kate1980 15.09.2013 21:19
o super przepis
paulina2157 15.09.2013 20:36
apetycznie wyglądają
gosia561 15.09.2013 20:25
dobry przepis
eagle 15.09.2013 19:22
Jakie wspaniałości. w sam raz na taki szary wieczór :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak