Figa z gruszką i śliwką - CIASTO

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • woda

    1 szklanka
  • jogurt naturalny

    0,5 szklanki
  • masło

    3/4 kostki
  • ocet

    1 łyżeczka
  • pomarańcza

    1 szt
  • kwasek cytrynowy

    1 łyżeczka płynnego
  • kasza manna

    1 łyżka
  • masa

  • orzechy włoskie

    10 sztuk
  • śliwki suszone

    4 sztuki
  • figi

    10 suszonych
  • woda

    1 kubek wrzątku
  • cukier

    2 łyżki
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
  • gruszka

    1 twarda
  • żelatyna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Figa z gruszką i śliwką - CIASTO foto
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
Krok 2 - Figa z gruszką i śliwką - CIASTO foto
Rozsmarować na blaszce i wstawić do lodówki.
Krok 3 - Figa z gruszką i śliwką - CIASTO foto
Masło utrzeć z cukrem w robocie kuchennym aby wyszła gładka masa. Dodać manną i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować i powoli wlewać letnią wodę. Następnie dodać sól, jogurt naturalny, ocet, wyciśnięty sok z pomarańczy, kwasek cytrynowy. Wyłożyć do tortownicy i piec w 180 stopniach przez 45 min. Wyciągnąć, poczekać aż ostygnie, przeciąć na pół i włożyć do lodówki na około 1 godzinkę.
Krok 4 - Figa z gruszką i śliwką - CIASTO foto
Śliwki i figi namoczyć przez 30 min w misce w 1 kubku wrzątku. Następnie rozdrobnić w robocie kuchennym razem z 7 orzechami włoskimi. Woda która została z namoczonych owoców wlać do garnuszka i podgrzać, wymieszać z żelatyną tak by się dobrze rozpuściła, następnie przestudzić i wlać do zmiksowanych owoców. Dobrze wymieszać razem. Wstawić do lodówki na 30 min.
Krok 5 - Figa z gruszką i śliwką - CIASTO foto
Czekoladę wyjąć z lodówki i zostawić w temp pokojowej na 7 min aby lekko zmiękła. Ciasto przełożyć masą owocową zostawiając 1 łyżkę którą lekko posmarować wierzch. Następnie łyżeczką skrobać czekoladę i rozrzucać na cieście. 3 orzechy włoskie rozgnieść i posypać wierzch.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 04.06.2015 15:14
Podoba mi się przepis.
IKrakowianka 03.02.2014 10:41
świetne połączenie - lubię takie ciasta
agnieszka214 12.08.2013 21:07
bardzo interesujace połacznie
marta1221 06.05.2013 20:05
rewelacyjny przepis :)
tomek18 25.03.2013 19:50
pysznosci!!
Renataj 22.03.2013 00:50
Interesujący i apetyczny przepis
Monika58 13.03.2013 16:12
ciasto rewelacyjne :)
Ola1984 09.03.2013 23:54
Ciasto musi smakować wybornie. Chętnie skusiłabym się na kawałeczek.
czekoladka_m 05.03.2013 17:17
To ja też się ustawiam w kolejce na to ciacho:):)
-Natka- 05.03.2013 13:35
Takiego smakowitego ciasta jeszcze nie jadłam. Zapisuje się do kolejki na odwiedziny i próbowanie. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat