Przepis i sposób przygotowania na: Fideuà - paella z makaronu, DS XXIII, odc. 14
Fideuà to tradycyjna potrawa z Walencji, będąca wariacją na temat paelli, w której ryż zastępuje makaron. Aby danie miało głęboki smak, warto używać bulionu warzywnego lub rybnego, a makaron przed gotowaniem można lekko podprażyć na suchej patelni, by nabrał orzechowego aromatu. Pamiętaj też, żeby małże dodać na końcu i gotować tylko do momentu, aż się otworzą – dzięki temu pozostaną soczyste i smaczne.
Jak zrobić makaronową paellę?
Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy, sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy krewetki. Usmażone krewetki odkładamy na ręcznik papierowy.
Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę i podczas smażenia doprawiamy papryką wędzoną. Dorzucamy czosnek i pomidory i chwilę podsmażamy.
Kroimy kalmary. Wrzucamy na patelnię i całość doprawiamy chili pieprz cayenne.
Na patelnię wrzucamy makaron typu fiduea i całość podlewamy bulionem warzywnym. Gotujemy chwilę, a następnie dodajemy szafran. Dodajemy małże i usmażone wcześniej krewetki. Patelnię przykrywamy pokrywką i czekamy aż małże się otworzą.
Paelle podajemy z kawałkami cytryny, posypaną posiekaną natką pietruszki.