Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Feta z chilli, imbirem i czosnkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

feta 140 g
ząbki czosnku 3 szt
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
ziele angielskie 2 kulki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
oliwa
imbir świeży 1 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Feta z chilli, imbirem i czosnkiem

Przygotuj wyparzony słoiczek i wlej do niego ok 2cm oliwy. Przeciskamy 1 ząbek czosnku, trzemy na papkę imbir, wrzucamy mały liść laurowy i 2 kuleczki ziela. Dodajemy po szczypcie każdej z przypraw. Słoik zamykamy i wszystko dobrze, ale delikatnie mieszamy. Fetę kroimy w kostkę (wg. możliwości 1x1cm) i dodajemy do słoika, a następnie zalewamy całość oliwą, pozostawiając ok. 1cm od wierzchu. Dodajemy 2 ząbki czosnku na wierzch. Szczelnie zakręcamy i lekko przelewamy by przyprawy się wymieszały. Pozostawiamy na przynajmniej tydzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 09.07.2013 08:52
Interesujący przepis.
Kulinarna Ja 23.04.2013 11:24
Ser można przechowywać do miesiąca( u mnie niestety szybko znika ) :)
Adam/ZUB3R 22.04.2013 21:37
ciekawy przepis
Beatris 11.10.2012 11:42
Z chęcią wypróbuję. Mam tylko pytanko: jak długo można przechowywać ser w tej zalewie?
Rafał10 27.08.2012 19:19
mniam, to jest lepsze niż smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak