Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fenkuły z ricottą i pomidorami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 500 g
szalotka 1
oliwa 3 łyżki
sól
pieprz
tymianek 1 gałązka
ricotta 200 g
mleko odtłuszczone 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Fenkuły z ricottą i pomidorami

Bulwy fenkułu po umyciu i osuszeniu należy obrać z liści i odciąć końcówki. Następnie przekrajamy wzdłuż na pół i gotujemy na parze 10 minut. pomidory kroimy na pół, a szalotkę obieramy i siekamy. Naczynie do zapiekania należy wysmarować łyżką oliwy. W naczyniu rozkładamy bulwy fenkułu, pomidory i szalotkę. Skrapiamy pozostałą oliwą. Ricottę roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na warzywa. Na koniec posypujemy tymiankiem i pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak