Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fenkułowe risotto z imbirowym łososiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Szaszłyki

łosoś filet 40 dag
imbir 1 kawałek
oliwa 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
sól
pieprz

Risotto

ryż do risotto 25 dag
cebula biała 3
koper włoski 35 dag
bulion warzywny 900 ml
wino białe wytrawne 150 ml
parmezan starty 5 dag
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Fenkułowe risotto z imbirowym łososiem

Obieramy imbie i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W misce mieszamy sos sojowy, łyżkę oliwy i imbir. Doprawiamy solą i pieprzem. Łososia myjemy, dzielimy na kawałki i zanurzamy w marynacie. Nabijamy na wykałaczki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy obraną i pokrojoną w piórka cebulkę, dodajemy ryż. Chwilę razem smażymy. Koper włoski (fenkuł) myjemy, kroimy w piórka i dodajemy do ryżu. Dolewamy stopniowo bulion i dusimy na wolnym ogniu ok 30 mim, od czasu do czasu mieszając. Dolewamy wino i dusimy jeszcze 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną natką pietruszki. nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem, podajemy z łososiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 02.04.2014 18:12
wspaniale brzmi :)
IZABELA29 02.04.2014 15:39
apetyczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak