Fenkuł duszony w martini

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fenkuł

    2 szt
  • Martini Bianco

    125 ml
  • cebula

    1 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • śmietana gęsta

    3 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • parmezan starty

    150 g
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyłem fenkułu, obrałem z zewnętrznych twardych liści. Natkę pietruszki posiekałem, a bulwę pokroiłem na cienkie plastry.
Cebulę pokroiłem w piórka, a czosnek w cienkie plasterki.
W patelni rozgrzałem oliwę i podsmażam w niej, stale mieszając, cebulę, po chwili dodałem czosnek. Po około 3 minutach dodałem plasterki fenkułu i smażyłem kolejne 3 minuty, mieszając.
Wlewam martini na patelnię i całość dusiłem na małym ogniu przez 10 minut, aż sos zgęstniał. Pod koniec duszenia dodałem zahartowaną śmietanę i natkę fenkułu. Doprawiłem solą i pieprzem.
Przed podaniem posypałem startym parmezanem i natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat