Przepis i sposób przygotowania na: Feijoada - brazylijski gulasz z fasolą, DS XXI odc. 37
Ciekawe czy wiecie, ale Feijoada to danie, które idealnie wpisuje się w ideę Zero Waste w kuchni, ponieważ do przygotowania tego gulaszu wykorzystacie niemalże wszystkie resztki, jakie znajdziecie w lodówce. Boczek, kiełbasa i wołowina stanowią tutaj bazę, która następnie wzbogacona zostaje dodatkiem czarnej fasoli, przyprawami Prymat i ryżem. To danie popularne jest szczególnie w Rio de Janeiro oraz Sao Paulo, gdzie stanowi danie weekendowe czy świąteczne. Ciekawym dodatkiem w tym daniu są filety pomarańczy, które zwieńczają to danie wyjątkowym kolorem i dodają mu wyjątkowego smaku i orzeźwienia.
Przygotowanie brazylijskiego gulaszu:
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Boczek kroimy w paski. Wołowinę kroimy w dużą kostkę, a kiełbasę w plastry. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy w nim cebulę i boczek przez 2-3 minuty. Po tym czasie zwiększamy moc palnika i do garnka dodajemy wołowinę, a następnie kiełbasę. Doprawiamy Liściem laurowym suszonym Prymat, zalewamy wodą do wysokości składników, dorzucamy Ziele angielskie całe Prymat i gotujemy ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie do gulaszu dodajemy drobno pokrojoną paprykę chili, Majeranek suszony Prymat i czarną gotowaną fasolę.
W małym garnku gotujemy ryż w osolonej wodzie w proporcji dwa razy więcej wody niż ryżu.
Gotowy gulasz podajemy razem z ryżem i dekorujemy filecikami z pomarańczy (owoc nacinamy wzdłuż błon, aby otrzymywać równe cząstki).