Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Feijoada - brazylijski gulasz z fasolą, DS XXI odc. 37

5.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Brazylijski gulasz pełen różnorodnych rodzajów mięsa, dopełniony czarną fasolą i zwieńczony soczystym miąższem pomarańczy to Feijoada, czyli bohater dzisiejszego odcinka Doradcy Smaku.

Składniki:

fasola czarna
300 g
olej do smażenia
papryczka chilli
1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuki
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
4 sztuki
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
boczek
200 g
kiełbasa
3 sztuki
wołowina
200 g
czosnek
4 ząbki
cebula
1 sztuka
pomarańcza
1 sztuka
ryż
300 g
woda
do gulaszu + do gotowania ryżu
Sól kamienna spożywcza jodowana
szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Feijoada - brazylijski gulasz z fasolą, DS XXI odc. 37

Ciekawe czy wiecie, ale Feijoada to danie, które idealnie wpisuje się w ideę Zero Waste w kuchni, ponieważ do przygotowania tego gulaszu wykorzystacie niemalże wszystkie resztki, jakie znajdziecie w lodówce. Boczek, kiełbasa i wołowina stanowią tutaj bazę, która następnie wzbogacona zostaje dodatkiem czarnej fasoli, przyprawami Prymat i ryżem. To danie popularne jest szczególnie w Rio de Janeiro oraz Sao Paulo, gdzie stanowi danie weekendowe czy świąteczne. Ciekawym dodatkiem w tym daniu są filety pomarańczy, które zwieńczają to danie wyjątkowym kolorem i dodają mu wyjątkowego smaku i orzeźwienia. 

Przygotowanie brazylijskiego gulaszu:

1

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Boczek kroimy w paski. Wołowinę kroimy w dużą kostkę, a kiełbasę w plastry. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy w nim cebulę i boczek przez 2-3 minuty. Po tym czasie zwiększamy moc palnika i do garnka dodajemy wołowinę, a następnie kiełbasę. Doprawiamy Liściem laurowym suszonym Prymat, zalewamy wodą do wysokości składników, dorzucamy Ziele angielskie całe Prymat i gotujemy ok. 1,5 godziny.

2

Po tym czasie do gulaszu dodajemy drobno pokrojoną paprykę chili, Majeranek suszony Prymat i czarną gotowaną fasolę.

3

W małym garnku gotujemy ryż w osolonej wodzie w proporcji dwa razy więcej wody niż ryżu.

4

Gotowy gulasz podajemy razem z ryżem i dekorujemy filecikami z pomarańczy (owoc nacinamy wzdłuż błon, aby otrzymywać równe cząstki).

Feijoada to gulasz, którego przygotowanie jest bardzo proste, a odtworzenie go w domu to pestka. Koniecznie sięgnijcie po ten przepis i zachwyćcie się bogatym smakiem tego wyjątkowego dania. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak