Faworki z milionem bąbelków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 gram
  • żółtko surowe

    4 sztuka
  • cukier

    1 1/2 łyżka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczka
  • śmietana 12%

    130 mililitr
  • spirytus

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • olej do smażenia

    1 litr
  • cukier puder

    3 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać. Dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać żółtka, spirytus oraz śmietanę. Zarobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt i złożyć na pół. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Następnie tłuc ciasto wałkiem do czasu, aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować bardzo cienki. Za pomocą radełka lub noża wykrawać prostokąty o wymiarach ok. 3x15 cm. W środku zrobić nacięcie i przepleść jeden koniec. Olej nagrzać do temp. 180 stopni i partiami smażyć faworki po około 20 sekund z każdej strony. Pilnować, aby zbytnio się nie zarumieniły. Odsączać na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

Rady:
* Składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej
* Jeśli wolicie bardziej słodkie faworki możecie dodać więcej cukru
* Faworki można usmażyć według uznania na oleju lub smalcu
* Dla urozmaicenia smaku faworki można posypać cukrem pudrem z dodatkiem wanilii.
* do obracania i wyciągania faworków świetnie sprawdza się patyczek do szaszłyków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EmciaPichci 09.02.2014 09:00
lubię lubię ;)
wiola333 04.05.2013 10:23
bardzo smaczny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat