Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki wyborne

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 7 sztuk
śmietana gęsta 5 łyżek
spirytus 1 łyżka

Dodatkowo

smalec 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki wyborne

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem dodać do nie szczyptę soli oraz żółtka jajek oraz śmietanę i alkohol, szybko zagnieść gładkie ciasto które dobrze potem wybić np. wałkiem i schłodzić około 2 godzin w lodówce.
Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować schłodzone ciasto na bardzo cienki placek im ciasto jest cieńsze tym potem będą bardziej chrupiące nasze faworki, rozwałkowane ciasto pociąć na prostokąty w każdym zrobić na środku nacięcie
Krok 1 - Faworki wyborne foto
2
przez które przeciągnąć jeden koniec ciasta formując faworki.
Krok 2 - Faworki wyborne foto
3
Na patelni rozgrzać dobrze smalec i smażyć faworki z dwóch stron na złoty kolor
Krok 3 - Faworki wyborne foto
4
po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po odsączeniu z tłuszczu przełożyć faworki na talerz i posypać sporą ilością cukru pudru.
Krok 4 - Faworki wyborne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 29.01.2015 18:03
pysznooości
ania2610 29.01.2015 13:44
bardzo teraz na czasie, pyszne
Grazyna0211 29.01.2015 11:58
pyszne faworki
molanka 29.01.2015 09:33
lubię takie faworki
Magula 29.01.2015 07:31
wspaniałe, bardzo lubię
Konczi 29.01.2015 07:10
super, pamiętam je jeszcze z dzieciństwa
Iwusia 28.01.2015 23:24
idealne :)
barbara11561 28.01.2015 22:34
pyszne,aż mam ochotę się poczęstować:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak