Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki wg przepisu mojej mamy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
żółtko jajek 9 sztuk
kwaśna śmietana 9 łyżek
aromat cytrynowy kilka kropel
spirytus 2 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki wg przepisu mojej mamy

Wszystkie składniki na faworki zagniatamy (spirytus dałam również do ciasta, ale można dać też ciut do oleju). Przykryte ciasto odstawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki tniemy na paski szerokości ok. 4 cm i długości ok. 15 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż po środku. Bierzemy jeden koniec paska i przekładamy przez nacięty środek (tworząc coś na wzór kokardki). Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Na koniec faworki możemy oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 25.07.2014 16:20
bardzo lubię
Pietruszka 02.06.2014 22:16
uwielbiam faworki
Aleksandraa 08.03.2014 17:40
mniam pycha
Alex_M 01.03.2014 16:18
pyszne faworki :)
Ada-Gaba 01.03.2014 11:19
uwielbiam faworki z dużą ilością cukru pudru
Czyki 28.02.2014 12:41
Cudowne faworki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak