Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki półfrancuskie na śmietanie

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
smalec 250 g
mąka pszenna 4 szkl.
śmietana gęsta 2 szkl.
cukier waniliowy 2 łyżki
cukier kryształ do posypania
jajko do smarowania
mleko 2-3 łyżki do jajka

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki półfrancuskie na śmietanie

Wszystkie składniki posiekać i zagnieść jednolite plastyczne ciasto. Podzielić na połowę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin do czasu dobrego stężenia ciasta.

Porcje ciasta rozwałkować na grubość 5 mm, wyciąć szerokie pasty, na środku każdego zrobić rozcięcie i przewinąć przez nie jeden z końców.

Faworki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać cukrem.

Piec w temp. 180*C przez 15-20 minut (w zależności od ulubionego stopnia zrumienienia) - wystudzić na kratce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 08.12.2015 13:45
Wygladają kusząco i zabieram sobie przepis, a nuż kiedyś się na nie skuszę :)
Babeczka35 07.12.2015 21:28
Muszą być pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak