faworki pieczone w piekarniku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    5 dag
  • mąka pszenna

    3 szkl
  • mleko 3,2%

    1 szkl
  • cukier

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże zasypujemy cukrem. Dodajemy ciepłe mleko, roztrzepane jajko i mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy i odstawiamy na 20 minut. Z ciasta rozwałkowujemy cienki kawałek - około 1 cm. Kroimy wstążki i zawijamy jak na tradycyjne faworki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 5 minut [aż się zarumienią]. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kokoszka 25.02.2017 20:22
faworki uwielbiam a ta wersja jest godna wypróbowania
mysza75 23.02.2017 10:43
ciekawy pomysł
dodi 23.02.2017 09:59
pysznie wyglądają
slodkieniebo 23.02.2017 08:26
Uwielbiam faworki :)
gusia1000 23.02.2017 01:17
warto dziś je zrobić.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat