Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faworki pieczone w piekarniku

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 5 dag
mąka pszenna 3 szkl
mleko 3,2% 1 szkl
cukier 2 łyżki
jajko 1 szt
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: faworki pieczone w piekarniku

Drożdże zasypujemy cukrem. Dodajemy ciepłe mleko, roztrzepane jajko i mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy i odstawiamy na 20 minut. Z ciasta rozwałkowujemy cienki kawałek - około 1 cm. Kroimy wstążki i zawijamy jak na tradycyjne faworki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 5 minut [aż się zarumienią]. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kokoszka
kokoszka 25.02.2017 20:22
faworki uwielbiam a ta wersja jest godna wypróbowania
mysza75 23.02.2017 10:43
ciekawy pomysł
dodi 23.02.2017 09:59
pysznie wyglądają
slodkieniebo 23.02.2017 08:26
Uwielbiam faworki :)
gusia1000 23.02.2017 01:17
warto dziś je zrobić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak